Sladké možnosti

Kromě průmyslově vyráběného bílého řepného cukru, který dnes z nejrůznějších a mnohdy nepochopitelných důvodů najdete i v šunce, existuje v současné době na trhu nepřeberné množství možností, jak si „osladit život“ nebo snad raději jídlo. A máme pro vás dobrou zprávu – jde to i zdravě! V následujícím přehledu naleznete tipy na zdravá přírodní sladidla.
Sladidlo ze stévie – sirup nebo prášek 300x sladivější než cukr. Nezpůsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi, ale naopak ho pomáhá udržovat v rovnováze. Podporuje činnost slinivky a pomáhá při diabetu II. typu. Na rozdíl od cukru nepodporuje růst zubního kazu. Je dostupný ve formě nazlátlého sirupu, poněkud tekutějšího než je med.
Ovocné šťávy a koncentráty (mošty, sirupy) – při použití technologie bez chemických přísad jde o čistou šťávu z ovoce – nejhodnotnější jsou ty připravené doma odšťavněním z bio ovoce. Obsahují cukr (fruktózu), která je přirozenou součástí ovoce a v obvyklém množství nezatěžuje organismus. Fruktóza nepotřebuje ke svému metabolismu inzulin. Například: 100% jablečný džus je skvělé sladidlo – do čaje, ovocných salátů (i např. do mrkvového salátu). My kupujeme jablečno-hruškový koncentrát u nás v Písku v Naturalu.
Sušené ovoce (100 g = 1100 – 1300 kJ) – sušení je nejpřirozenější způsob konzervace. Velmi vděčným sladidlem jsou v našich oblastech tradiční křížaly z hrušek a jablek a sušené švestky, rozinky, meruňky (vařené či mixované). Kupujte je nesířené a v bio kvalitě.
Med (100 g = 1260 kJ) – patří mezi přírodní sladidla s vysokým obsahem minerálů a včelích produktů, které jsou organismu prospěšné. Med podporuje krvetvorbu a posiluje imunitní systém. S medem zacházejte jako s lékem, nepoužívejte jej na pečení a do horkého čaje, zničí se tím jeho prospěšné vlastnosti.
Marmelády – bez přidaného cukru – varem zahuštěný koncentrát ovoce. Používáme marmelády, které jsou vyrobeny bez přidání cukru či umělých sladidel. Například značka St. Dalfour, slazeno hroznovou šťávou.
Třtinový cukr – cukr připravený z cukrové třtiny postupy, které jej nezbavují obsahu minerálních látek a dalších živin. Má lehkou přírodní chuť a hodí pro použití všude tam, kde je zapotřebí sypkého cukru. I tady je dobré velmi šetřit a s tímhle cukrem to nepřehánět, pořád je to ale o kousek lepší varianta, než bílý rafinovaný cukr.
Obilné slady – rýžový, kukuřičný, obilný (100 g = cca 1200 – 1300 kJ) – nejpřirozenější typy sladidel s maximálním obsahem polysacharidů, které vznikají z obilí za pomoci fermentace (za použití teploty a tlaku) bez přídavku jakéhokoli cukru. Slady obsahují sodík, draslík, železo, vápník, hořčík, fosfor. Nepřecházejí rychle do krve (tak jako cukr) a proto šetří slinivku břišní. Neznamená to, že jich je bezva spolykat skleničku během dvou dnů, ale při pečení jsou výhodné a do zákusků a dezertů rozhodně lepší volba než cukr.
Sirupy
Sirupy, které jsou vyrobené šetrnými postupy bez jakýchkoli přidaných látek, dokáží v mnoha případech skvěle nahradit cukr. Jde o přírodní sladidla, která obsahují cenné živiny a jsou dobře stravitelná.
Javorový sirup – přírodní šťáva z javoru cukronosného, nezatěžuje slinivku tolik jako cukr, má lahodnou sladkou chuť a určitý obsah minerálních látek. Vynikající do pohárů, na palačinky, jako přeliv na dezerty, ale i do perníků a dortů. Pozor – kupujte jej v bio kvalitě bez přidaného cukru a skladujte v lednici. Není vhodný pro diabetiky, protože cukr v javorovém sirupu je stejného charakteru jako cukr řepný (sacharóza).
Datlový sirup (100 g = 990 kJ) – patří k tradičním sladidlům na Středním východě a je vlastně jen koncentrovanou datlovou šťávou. Chuťově je velmi příjemný a i děti ho mají rády. Použijte jej na přípravu kaší, pokapejte jím palačink nebo lívance, přidejte ho do těsta na přípravu dezertů nebo dokonce do salátové zálivky. Je výborný v kombinaci s mléčnými výrobky (tvaroh nebo jogurt polijte sirupem a v okamžiku máte výborný dezert, zajímavé je také spojení datlového sirupu a kozího sýra).
Jak se vyrábějí obilné slady a sirupy?
Namletá mouka se smíchá s vodou a přidají se přírodní enzymy. Nastartuje se tak proces, při kterém se škrob rozkládá na menší molekuly. Vzniká tekutina, která se mechanicky filtruje a nakonec zahříváním zahušťuje do podoby sirupu. Při výrobě ječného sirupu se ječmen před mletím namáčí, nechá klíčit a poté suší (tzv. se sladuje). Při sladování vznikají enzymy, které pak umožní následný rozklad škrobu. Při výrobě obilných sirupů se nepřidává žádný cukr ani ochucovadla.
Sirupy a pečení
Když v pečeném receptu používáte sirup místo cukru, je třeba část jiné tekutiny ubrat. Jestliže recept nezahrnuje žádnou jinou tekutinu, přidejte cca 5 lžic mouky na každý hrnek sirupu, kterým nahrazujete cukr. Uvedená přírodní sladidla můžete sehnat:
- V Písku v Naturalu
- v prodejnách nebo eshopu Country Life
- v drogeriích dm
- v bio koutcích v supermarketech
Přeji vám zdravě sladký život.
Katka