Proč neříkáme, že jsou naše svačiny zdravé

Na začátku stála myšlenka, dovézt dětem svačinu do škol. Ulevit rodičům, potěšit malé strávníky možností výběru. Hned v závěsu přišla na řadu otázka, jaké svačiny to budou. Adéla měla jasno, chtěla, aby krásně vypadaly, úplně lákaly k nakousnutí a také tak chutnaly. Ozývaly se nápady jako: luxusní dip, vůně bylin, křupavý salát, bezlepková tortilla a tak.
A pak, světe div se, jsme si položily i otázku, kdo je tedy naše cílová skupina. Děti. Učitelé. Dospělí ve firmách. Lidi. Tak. A teď, sledujte to, když bychom chtěly říkat, že děláme zdravé svačiny, musely bychom definovat, co je podle nás zdravé. Však to znáte, pro naše babičky jsou zdravé brambory a pořádný kus masa, pro vegany je zdravé všechno, co neobsahuje živočišné produkty, pro paleožrouty je zdravé naopak to, co neobsahuje obiloviny.
Když se tím začnete zabývat do hloubky, zjistíte, že těch možností „podpory zdraví“ je milion. Ke každé najdete hromady studií a argumentů pro a proti, věřte tomu, Kačka nad nimi proseděla řádku večerů. A výsledek? Neexistuje. Jediný možný a smysluplný výsledek je ten, že každý musí popřemýšlet, co jemu a jeho dětem prospívá, po čem cítí, že má energii a po čem „odpadá“. Co v jeho osobním světě představuje zdraví.
Na čem se naopak můžeme shodnout, je skupina potravin, o kterých obecně víme, že zdraví neslouží. Je to velká množina a zjednodušeně by se daly nazvat průmyslově zpracované potraviny (přecpané cukry, nezdravými tuky a bílou moukou). Jakmile otočíte sušenku a najdete ve složení deset řádků plných názvů, kterým nerozumíte či čísel skrývajících se za Eněco, můžete to rovnou vrátit zpátky.
A tady jsme udělaly rozhodnutí. Najdeme co nejčerstvější suroviny v co nejlepší kvalitě tak, abychom mohly nabídnout svačinu za ještě sumasumárum dostupnou cenu. To je náš záměr. Nebudeme vám tvrdit nic o zdraví, páč nejsme doktorky ani vědkyně, ale přejeme si ze srdce, aby si z naší nabídky vybral každý něco, a sice něco v co nejvyšší kvalitě jakou dokážeme dodat – ten, kdo jí šunku, dostane kvalitní šunku, ten kdo chce koláček, dostane bio koláček. Co je zdravé, je komplikovaná otázka, co je ale čerstvé, kvalitní a s láskou namazané či uvařené, o tom u nás není pochyb.
Katka, Adéla a Jitka